Niezmiernie nam miło podzielić się z Wami tym wyjątkowym wydarzeniem. Firma Living Food ma już 10 lat. Od 10 lat tworzymy dla Was nasze produkty. To wspaniały czas wytrwałej pracy, ale także dużego rozwoju. Zaczęliśmy od kilku produktów probiotycznych, a obecnie w asortymencie firmy mamy już ponad 20 produktów i wciąż tworzymy nowe. Zapraszamy do zapoznania się z naszą firmą, jej historią i tym co się wydarzyło na przełomie tych 10-ciu lat.
Trochę historii
Firma Living Food Sp. z o. o. to POLSKA firma z pasją, która zajmuje się produkcją WIELOSZCZEPOWYCH, EKOLOGICZNYCH preparatów probiotycznych w FORMIE PŁYNNEJ.
11 lutego 2010 roku rozpoczęliśmy swoją działalność. Przez pierwsze lata siedziba firmy mieściła się w Grodzisku Wlkp. W listopadzie 2014 nastąpiło przeniesienie siedziby firmy i zakładu produkcyjnego do nowo nabytego obiektu w Trzcielu przy ul. Granicznej 15, gdzie również aktualnie współdziałamy. Budynek o powierzchni około 500 m2, został podzielony na trzy główne części. Pierwsza to część biurowa, zajmująca najmniejszą powierzchnię i pełniąca funkcję administracyjną. Druga to część laboratoryjna, a największa to część technologiczna, w której powstają nasze produkty.
W 2012 roku za pośrednictwem Centrum Jakości Sp. z o.o. AGROEKO zakład otrzymał certyfikat ekologiczny i od tego czasu produkujemy wyłącznie ekologiczne produkty probiotyczne.
Od początku działalności firma cały czas podejmowała i podejmuje działania mające na celu maksymalne zwiększenie jakości oferowanych produktów, a także opracowanie i wprowadzenie probiotycznych nowości. Nasze produkty przeznaczone są zarówno dla dorosłych, dzieci powyżej 3. roku życia, osób aktywnych, seniorów, wegan, wegetarian, diabetyków oraz osób z nietolerancją laktozy czy glutenu.
Firma intensywnie działa i rozwija się nie tylko na terenie Polski, ale również poza jej granicami. Nasze produkty eksportujemy do Skandynawii, Austrii, Niemiec, Hiszpanii, Anglii, a także do Azji.
Cały system produkcji i kontrola produktów oparte są o procedury obowiązujące we wdrożonych systemach GMP, GHP oraz HACAP. Nad prawidłowym systemem i jakością produkcji czuwa wykwalifikowany i sprawdzony personel.
O nas
Oto 10 cech, na które stawiamy podczas codziennej pracy, aby nasze produkty były jak najlepsze:
- Jakość i bezpieczeństwo naszych produktów.
- Ekologia – produkujemy wyłącznie produkty ekologiczne (Certyfikat Ekologiczny).
- Współpraca – aby zapewnić jakość naszych produktów współdziałamy z licznymi ośrodkami naukowymi, a także fundacjami i stowarzyszeniami.
- Rozwój – zwiększamy zasięg naszych produktów zarówno na rynku rodzimym jak i eksportujemy nasze produkty do Skandynawii, Austrii, Niemiec, Hiszpanii, Anglii, a także do Azji.
- Praca zespołowa – wspólnie planujemy, analizujemy, rozwiązujemy problemy i wyciągamy wnioski do dalszej pracy.
- Innowacja – poprzez ciągły rozwój a także wsłuchiwanie się w potrzeby i oczekiwania konsumentów prowadzimy projekty dążące do wprowadzenie na rynek nowych produktów probiotycznych.
- Edukacja – bierzemy udział w licznych szkoleniach, konferencjach i eventach gdzie sami jesteśmy prelegentami, a także uczymy się od innych, aby być ekspertami w swojej dziedzinie.
- Zaangażowanie – każdego dnia koncentrujemy nasze działania na realizowaniu misji firmy, która jest bliska każdemu z naszych pracowników.
- Sukces – nasze starania i poświęcenie są doceniane licznymi nagrodami i wyróżnieniami.
- Pokora – uczymy się i wyciągamy wnioski, a także słuchamy wszelkich uwag i wskazówek od naszych konsumentów.
A poza tym jeszcze dużo, dużo więcej…
Współpraca
Uzyskanie i potwierdzenie najwyższej jakości i skuteczności naszych produktów osiągneliśmy dzięki wieloletniej współpracy z licznymi ośrodkami naukowymi, m. in. z Katedrą Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, z Katedrą Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
Firma prowadzi także ścisłą współpracę z licznymi Fundacjami i Stowarzyszeniami: Program Profilaktyki Zdrowotnej Fundacji Im. Zbigniewa Religii, Wielkopolskie Centrum Promocji Zdrowia Sp. z o.o., Fundacja Dlaczego Pomagam z Elbląga, Związek Rolników Ekologicznych BIOPOLSKA z Podlasia, Fundacja Zdrowe Życie „SALUBRITER VIVERE”, a także ośrodkami zdrowia oraz gabinetami dietetycznymi znajdującymi się na terenie 6-ciu województw. Jednocześnie jesteśmy wciąż otwarci na współpracę z nowymi instytucjami.
Nagrody i wyróżnienia
Przez te 10 lat działalności firma Living Food otrzymała liczne wyróżnienia i nagrody, w tym:
- Wyróżnienie Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu.
- Certyfikat nadany za zajęcie I miejsca w konkursie produktów spożywczych „Nasze Dobre Lubuskie”.
- Certyfikat nadany przez Wielkopolski Instytut Jakości za doskonalenie swoich produktów w zakresie jakościowym w ramach projektu „Budowanie i wdrożenie proinnowacyjnych usług optymalizacji za MŚP opartych na zintegrowanym systemie eksperckim”.
- Certyfikat ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie”.
- Wyróżnienie I stopnia w konkursie XVI edycji „Wielkopolska Nagroda Jakości” za wdrażanie koncepcji zarządzania przez jakość.
- Nagroda przyznana przez Agencję Promocyjno-Wydawniczą EMS pod honorowym patronatem Posła do Parlamentu Europejskiego Jarosława Kalinowskiego ORZEŁ AGROBIZNESU 2018 za sukces rynkowy.
- Polska Nagroda Innowacyjności 2018 przyznawana przez Polską Agencję Przedsiębiorczości najbardziej innowacyjnym firmom działającym w Polsce, których praca przyczynia się do rozwoju polskiej gospodarki, czym w przypadku naszej firmy jest opracowanie nowych produktów funkcjonalnych, produkowanych w oparciu o KONSORCJUM SZCZEPÓW PROBIOTYCZNYCH, KWAS ALFAKETOAGLUTAROWY (AKG) i KOMPLEKS WITAMINOWO-MINERALNY.
- STATUETKA „Przyjaciel Fundacji” Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.
- POLSKA NAGRODA JAKOŚCI nadana przez Krajową Izbę Gospodarczą.
Liczymy, że ten jubileuszowy rok 2020 będzie dla nas bardzo owocny. Będziemy na to pracować każdego dnia. To właśnie dla Was chcemy się dalej rozwijać. DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚCIE Z NAMI.