SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE ADAPTOGENNE – zwiększa zdolności organizmu do adaptacji, do zmieniających się warunków środowiskowych, wpływając na układy regulacyjne narządów i tkanek.
  2. DZIAŁANIE FITOESTROGENNE – shatavari zawiera związki o działaniu podobnym do estrogenów w organizmie kobiety, przez co przyczynia się do złagodzenia nieprzyjemnych objawów w okresie menopauzy. Ponadto związki te przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.
  3. WSPARCIE PRACY UKŁADU NERWOWEGO – składniki aktywne zawarte w shatavari wpływają tonizująco na układ nerwowy, wspomagając jego prawidłowe funkcjonowanie.
  4. DZIAŁANIE KARDIOPROTEKCYJNE – ekstrakt z A. racemosus wykazuje działanie kardioprotekcyjne poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, fosfolipidów i trójglicerydów we krwi.
  5. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość flawonoidów zawartych w shatavari wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  6. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE – związki aktywne zawarte w shatavari wykazują wysoką skuteczność  antybakteryjną przeciwko: Escherichia coli, Shigelladysenteriae, Shigellasonnei, Shigellaflexneri, Vibriocholerae, Salmonellatyphi, Salmonellatyphimurium, Pseudomonasputida, Bacillussubtilis i Staphylococcusaureus.

Składniki bioaktywne:

saponiny steroidowe (triperpeny i glikozydy sterolowe), qercetyna, rutyna, hiperozyd, diosgenina i glukuronid kercetyny-3, fitoekdysteroidy,  immunozyd, polisacharydy oraz izoflawony.