Kurkuma, imbir i pieprz to nieocenione przyprawy, które goszczą prawie w każdej kuchni. Zawarte w nich składniki nie tylko rozgrzeją w jesienne i zimowe wieczory, ale również wspomogą organizm w walce z wirusami.
KURKUMA
Ostryż długi, zwany kurkumą lub szafranem indyjskim to przyprawa, która spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno ze strony świata medycznego / naukowego, jak i miłośników kulinariów (kurkuma stosowana na szeroką skalę jako środek poprawiający barwę i trwałość potraw). Głównym składnikiem kurkumy jest skrobia, niewielką ilość stanowią białka oraz witaminy i składniki mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje zawarta w kurkumie kurkumina. Związek ten działa szeroko zarówno na poziomie komórki, jak i w obrębie całego organizmu. Może wpływać na wiele biocząsteczek, w tym na białka.
Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne to dwa podstawowe mechanizmy wyjaśniające większość skutków kurkuminy.
Z uwagi na wymienione wyżej właściwości kurkumina wykorzystywana jest jako substancja wspierająca leczenie zespołu metabolicznego, zapalenia stawów, lęku i hiperlipidemii, a także stanów zapalnych wywołanych wysiłkiem i bolesności mięśni, zwiększając w ten sposób regenerację, a następnie wydajność u osób aktywnych.
Kurkumina jest również z powodzeniem stosowana jako wsparcie w leczeniu zespołu suchego oka, zapaleniu spojówek, jaskry oraz retinopatii niedokrwiennej. Niezwykle obiecujące okazały się ponadto badania wpływu kurkuminoidów na choroby neurodegeneracyjne, jak np. choroby Alzheimera lub Parkinsona, depresję.
Kurkumina jest substancją dobrze tolerowaną oraz nietoksyczną. Ograniczenie w jej stosowaniu stanowi jednak jest niska biodostępność oraz słaba rozpuszczalność w wodzie. Ostatnie postępy w tworzeniu kompleksów kurkuminy z innymi substancjami zmniejszyły jednak ten problem. Badania dowiodły, że przyswajalność kurkuminy jest zwiększana przez dodatek takich związków jak np. piperyna (składnik pieprzu). Piperyna jest głównym aktywnym składnikiem czarnego pieprzu, a po połączeniu z kurkuminą zwiększa jej biodostępność aż o 2000 %. Jest to krok milowy w poprawie absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach.
PIEPRZ
Piperyna to alkaloid skumulowany głównie w wierzchniej okrywie ziarna pieprzu, który determinuje jego charakterystyczny ostry smak. Piperyna stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych oraz wspomaga trawienie pokarmu. Ma również właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. W badaniu na myszach dowiedziono również, że zarówno piperyna, jak i alkoholowy ekstraktu z rośliny Piper longum mają toksyczny wpływ na komórki nowotworowe
Piperyna jest głównym aktywnym składnikiem czarnego pieprzu, który po połączeniu z kurkuminą zwiększa jej biodostępność aż o 2000% ! Jest to krok milowy w poprawie absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach.
Piperyna zwiększa wchłanianie nie tylko kurkuminy, ale również innych składników takich jak: beta – karoten, selen, witaminy z grupy B. Ułatwia także absorpcję koenzymu Q10.
IMBIR
Imbir jest jedną z najstarszych przypraw korzennych i dlatego stosuje się go powszechnie w wielu kuchniach świata. Zawiera szereg olejków lotnych oraz oleożywice, a także ważne makroelementy takie jak fosfor, magnez, potas. Korzeń imbiru jest ceniony ze względu na substancje bioaktywne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które mogą korzystnie wpływać na organizm człowieka. Należą do nich gingeroli i shogaoli o udowodnionych włąsciwościach przeciwnowotworowych, przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwalergicznych, a także wpływie na ośrodkowy układ nerwowy.
Udowodniono, że dzięki przeciwzapalnemu działaniu imbir może zmniejszać ból mięśni po intensywnej aktywności fizycznej, zapobiegać nowotworom, angiogenezie i przerzutom, indukcji apoptozy i hamowaniu postępu cyklu komórkowego. Oprócz tego działa korzystnie w stanach zaburzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy i zaburzenach przewodu pokarmowego.
Bakterie probiotyczne i składniki bioaktywne zawarte w roślinach to najlepsze, naturalne wsparcie dla organizmu. Warto jednak zadbać o odpowiednią formę probiotyku i wprowadzać żywe, aktywne bakterie probiotyczne