Katalog ziół

KATALOG SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ZIÓŁ ZAWARTYCH W PRODUKTACH PROBIOTYCZNYCH firmy LIVING FOOD

Wszystkie surowce roślinne oraz zioła, które wykorzystywane są do produkcji naszych probiotyków w formie płynnej i produktów probiotycznych pochodzą w 100% z upraw ekologicznych i posiadają certyfikat EKO.

Zioła i naturalne surowce roślinne od zawsze zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od najdawniejszych czasów wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej jako nieodłączny element profilaktyki zdrowotnej.

Dziś wiemy, że cenne właściwości ziół i surowców roślinnych zawdzięczamy obecności w nich licznych, naturalnych związków o działaniu bioaktywnym, m.in. niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, olejków eterycznych, fenoli, glikozydów, karotenoidów, fitoncydów, hormonów roślinnych i enzymów o licznych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, grzybo i pleśniobójczych.

Składniki bioaktywne zawarte w ziołach i surowcach roślinnych mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego podczas przyjmowania leków, stosowanie ziół i składników roślinnych należy skonsultować z lekarzem.

Smak, zapach i barwa produktów mogą się różnić w zależności od użytej odmiany rośliny i pory roku.

Poniżej przedstawiamy charakterystykę surowców roślinnych i ziół zawartych w produktach probiotycznych w formie płynnej firmy Living Food sporządzoną na podstawie analizy licznych publikacji i badań naukowych:

Bibliografia:

  1. Adaszynska M. , Swarcewicz M. , Markowska-Szczupak A. , Jadczak D.: Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany ‘Asia’. Żywność Nauka Technologia Jakość 2013, 20(2): 116-125.
  2. Anttonen M.J., Karjalainen R.O.: High-Performance Liquid Chromatography Analysis of Black Currant (Ribes nigrum L.) Fruit Phenolics Grown either Conventionally or Organically. J Agric Food Chem 2006, 54(20): 7530-7538.
  3. Ashtiyani S.H., Najafi H., Jalalvandi S., Hosseinei F.: Protective Effects of Rosa Canina L Fruit Extracts on Renal Disturbances Induced by Reperfusion Injury in Rats. Iran J Kidney Dis 2013, 7(4): 290-8.
  4. Atkinson M.D., Atkinson E.: Sambucus nigra L. Journal of Ecology 2002, 90(5): 895-923.
  5. Attaguile G., Russo A., Campisi A., Savoca F., Acquaviva R., Ragusa N., Vanella A.: Antioxidant activity and protective effect on DNA cleavage of extracts from Cistus incanus L. and Cistus monspeliensis L. Cell Biology and Toxicology 2000, 16: 83-90.
  6. Bajek E., Maciąg K.: Związki biologiczne czynne w medycynie i ochronie zdrowia – przegląd zagadnień. Lublin 2017, 89.
  7. Banach K., Rutkowska B., Glibowski P.: Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017, 2: 106-114.
  8. Bishayee A., Mbimba T., Thoppil R.J., Háznagy-Radnai E., Sipos P., Darvesh A.S., Folkessond H.G., Hohmann J.: Anthocyanin-rich black currant (Ribes nigrum L.) extract affords chemoprevention against diethylnitrosamine-induced hepatocellular carcinogenesis in rats. The Journal of Nutritional Biochemistry 2011, 22 (11): 1035-1046.
  9. Bhatnagar M, Sisodia SS, Bhatnagar R.Antiulcer and antioxidant activity of Asparagus racemosus Willd and Withania somnifera dunal in rats. Ann New York Acad Sci 2005; 1056:261-78.
  10. Chandrasekar S. Alcoholic Extract of Bacopa monnieri Linn. Protects against 6-Hydroxydopamine-induced changes in behavioral and biochemical aspects: A Pilot Study. Cell Mol Neurobiol 2012; 32:1099-112.
  11. Chinou I., Demetzos C., Harvala C., Roussakis C., Verbist J.F.: Cytotoxic and Antibacterial Labdane-Type Diterpenes from the Aerial Parts of Cistus incanus subsp. Creticus. Planta Med 1994, 60(1): 34-36.
  12. Christensen R., Bartels E.M., Altman R.D., Astrup A., Bliddal H.: Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients? – a meta-analysis of randomized controlled trials; Osteoarthritis and Cartilage 2008, 16: 965-972.
  13. Chrubasik  C., Roufogalis  B.D., Müller‐Ladner U., Chrubasik S.: A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research 2008, 22(6): 725-733.
  14. Činčura F., Feráková V., Májovský J., Šomšak L., Borsk J.: Pospolite rośliny środkowej Europy. PWRiL Warszawa, 1990.
  15. Czarkowska J.: Rosliny lecznicze znane i mniej znane. Marchew zwyczajna – Daucus carota. Wiadomości Rolnicze. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie 1997, 11.
  16. Ćwiek P, Grdeń A: Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne, Journal of NutriLife, 2017, 10, ISSN:2300-8938.
  17. Danne A., Petereit F., Nahrstedt A.: Proanthocyanidins from Cistus incanus. Phytochemistry 1993, 34(4): 1129-1133.
  18. Dawidowicz A.L., Wianowska D., Baraniak B.: The antioxidant properties of alcoholic extracts from Sambucus nigra L. (antioxidant properties of extracts). LWT – Food Science and Technology 2006, 39(3): 308-315.
  19. Demetzos C., Katerinopoulos H., Kouvarakis A., Stratigakis N., Loukis A., Ekonomakis C., Spiliotis V., Tsaknis J.: Composition and antimicrobial activity of the essential oil of Cistus creticus subsp. eriocephalus. Planta Med. 1997, 63(5): 477-9.
  20. Dinan L, Savchenko T, Whiting P. Phytoescdysteroids in the genus Asparagus (Asparagaceae). Phytochemistry 2001, 56:569-76.
  21. Dobros N.: Zioła o działaniu uspokajającym i przeciwdepresyjnym. Postępy Fitoterapii 2017, 3: 215-222.
  22. Ferreira S., Santos J., Duarte A., Duarte A.P., Queiroz J.A., Domingues F.C.: Screening of antimicrobial activity of Cistus ladanifer and Arbutus unedo extracts. Nat Prod Res 2012, 26(16): 1558-60.
  23. Frączek, J.  Mudryk, K.  Wróbel, M.: Wybrane właściwości fizyczno-mechaniczne topinamburu (Helianthus tuberosus L.). Inżynieria Rolnicza 2011, 15(6): 29-36.
  24. Fuji T., Ikeda K., Saito M.: Inhibitory effect of rose hip (Rosa canina L.) on melanogenesis in mouse melanoma cells and on pigmentation in brown guinea pigs. Biosci Biotechnol Biochem 2011, 75(3): 489-95.
  25. Fuji T., Saito M.: Inhibitory Effects of Quercetin Isolated from Rose Hip (Rosa canina L.) against Melanogenesis by Mouse Melanoma. Cells Biosci Biotechnol Biochem 2009, 73(9): 1989-1993.
  26. Gawel-Beben K. , Rybczynska K. , Bujak T. , Karas M. , Jakubczyk A. , Niziol-Lukaszewicz Z.: Wpływ rodzaju rozpuszczalnika na wybrane biologiczne właściwości ekstraktów z liści pietruszki zwyczajnej Petroselinum crispum (Mill). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 1(104): 142-154.
  27. Gawłowska A.: 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015.
  28. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE IMBIRU. BROMAT CHEM TOKSYKOL – L 2017, 2: 115-121.
  29. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B.: Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii 2011, nr 2.
  30. Gumowska I.: Ziółka i my, Warszawa 1984.
  31. Hayes PY, Jahidin AH, Lehmann R, Penman K, Kitching W, De Voss JJ. Steroidal saponins from the roots of Asparagus racemosus. Phytochemistry 2008; 69: 796-804.
  32. Horochowska M., Kołeczek E., Zdrojewicz Z., Jagiełło J., Pawlus K.: Topinmbur – właściwości odżywcze i lecznicze słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Pediatric Endocrinology, Diabetes & Metabolism 2017, 23(1): 30-36.
  33. http://www.oswiadczenia.eu/O/claim/list.html
  34. https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety
  35. Jurgiel-Małecka G., Buchwał A.: CHARAKTERYSTYKA SKŁADU CHEMICZNEGO OWOCÓW PORZECZKI UPRAWIANEJ W REGIONIE POMORZA ZACHODNIEGO. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 6(109): 90-101.
  36. Kania M., Baraniak J., Grys A.: Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II, Postępy Fitoterapii 2014, nr 2.
  37. Kania M., Baraniak J.: Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Postępy Fitoterapii 2015, 2: 102-106.
  38. Kamat JP, Boloor KK, Devasagayam TPA, Venkatachalam SR. Antioxidant properties of Asparagus racemosus against damage induced by γ-radiation in rat liver mitochondria. J Ethnopharmacol 2000; 71:425-35.
  39. Karłowicz-Bodalska K., Rudkowska E., Han-Marek M.: Leki naturalne o działaniu ochraniającym ściany naczyń krwionośnych. Borgis Postępy fitoterapii 2006, 1.
  40. Kawollek W.: Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001.
  41. Keutgen, A. J., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Kozera, W., Knapowski, T., Mozolewski, W.: Właściwości prozdrowotne marchwi (Daucus carota L.) jako funkcja odmiany oraz stosowania użyźniacza UGmax. Ekologia i Technika 2015, 23(4): 206-210.
  42. Kędzia A., Hołderna-Kędzia E.: Działanie oleju z zielonego pieprzu (Piper nigrum L.) na grzyby drożdżopodobne wyizolowane z jamy ustnej. Post Fitoter 2017, 18(1): 12-16.
  43. Kędzia A.: Działanie olejku z mięty pieprzowej (Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe. Postępy Fitoterapii 2007, nr 4.
  44. Kiełtyka-Dadasiewicz A., Jabłońska-Trypuć A., Taraseviciene Z., Kubat-Sikorska A.: Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych. Towaroznawcze Problemy Jakości 2016, 1: 93-104.
  45. Kiewlicz J., Malinowska P., Szymusiak H.: Aktywność przeciwrodnikowa wybranych wyciągów ziołowych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(2): 317-320.
  46. Klimowicz A., Jeziorna M., Nowak A., Bielecka-Grzela S.: Wpływ wybranych roślin leczniczych na aktywność glikoproteiny P. Postępy Fitoterapii 2011, 3: 171.
  47. Kohlmunzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wyd. V, PZWL, Warszawa 2013.
  48. Kołodziej B., Drozdzal K.: Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność Nauka Technologia Jakość 2011, 18(4): 36-44.
  49. Kołota A., Oczkowski M., Gromadzka-Ostrowska J.: Wpływ występujących w piwie związków polifenolowych na organizm – przegląd literatury. Alcoholism and Drug Addiction 2014, 27(3): 273-281.
  50. Koniuszy E.: Pietruszka zwyczajna [Petroselinum crispum Mill.A.W.Hill]. Aura Zioła a Zdrowie 2001, 45:2.
  51. Koniuszy E.: Poziomka pospolita [Fragaria vesca L.]. Aura 2001, 08 Zioła a Zdrowie nr 47: 3-4.
  52. Konopinski M. , Nowak L. , Mitura R. , Skiba D.: Effect of different pre-sowing tillage on quantity and quality of parsnip (Pastinaca sativa L.) root yield in ridge cultivation. Acta Agrobotanica 2011, 64(3): 47-52.
  53. Kostuch R.: Rośliny łąkowe o właściwościach teraupetycznych. Wieś i Doradztwo. Pismo Małopolskiego Stowarzyszenia Doradztwa Rolniczego 2001, 4.
  54. Krishnapura S.: Black Pepper (Piper nigrum) and Its Bioactive Compound, Piperine. W: Molecular Targets and Therapeutic Uses of Spices 2009, 25-64.
  55. Król D.: Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii 2011, 2: 122-126.
  56. Kudełka W., Kosowska A.: Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 2008, 781: 83-111.
  57. Lamer-Zarawska, Olechnowicz-Stępień W.: Rośliny lecznicze stosowane u dzieci, wyd. III, PZWL, Warszawa 1992.
  58. Lattanzio F., Greco E., Carretta D., Cervellati R., Govoni P., Speroni E.: In vivo anti-inflammatory effect of Rosa canina L. extract. Journal of Ethnopharmacology 2011, 137(1): 880-885.
  59. Leja M., Mareczek A., Nanaszko B.: ANTYOKSYDACYJNE WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW WYBRANYCH GATUNKÓW DZIKO ROSNĄCYCH DRZEW I KRZEWÓW. Rocz. AR Pozn. CCCLXXXIII, Ogrodn. 41: 327-331.
  60. Lipiak D.: Bioperyna (Piperyna) naturalny związek zwiększający dostępność biologiczną suplementów diety. Świat przemysłu farmaceutycznego 2009, 2: 42-45.
  61. Liszka K., Najgebauer-Lejko D., Tabaszewska M.: Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.) – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym. Innowacyjne  Rozwiązania w Technologii Żywności i Żywieniu Człowieka 2016, 102-109.
  62. Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Post Fitoter 2019, 20(4): 268-276.
  63. Łojewski M., Muszyńska B., Sułkowska-Ziaja K.: Bacopa monnieri L. Pennell – roślina o wielokierunkowym działaniu leczniczym. Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 84-89.
  64. Macierzyński J., Buczek M., Zaweracz W., Król B.: SKŁAD POLIFENOLOWY OWOCÓW JEŻYNY RUBUS FRUTICOSUS. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 5(96): 183-194.
  65. Mandal SC, Nandy A, Pal M, Saha BP. Evaluation of antibacterial activity of Asparagus racemosus Willd root. Phytother Res 2000b; 14:118-19.
  66. Majewska K., Olender D., Pawełczyk A., Zaprutko T., Żwawiak J., Zaprutko L.: Aktywne kosmetyki wśród produktów spożywczych. Homines Hominibus 2010, 6: 65-96, ISSN 1890-3883.
  67. Mayo JL. Black cohosh and chastberry: herbs valued by woman for centuries. Clinical Nutrition Insight 1998; 6: 1-4.
  68. Mielczarek M., Kołodziejczyk J., Olas B.: Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.). Postępy Fitoterapii 2010, 4: 205-210.
  69. Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowicka M., Kędziora J.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merkuriusz Lek. XXIV 2008, (144): 556-560.
  70. Milovanovic V., Radulovic N., Todorovic Z.: Antioxidant, antimicrobial and genotoxicity screening of hydro-alcoholic extracts of five Serbian Equisetum Species. Plant Foods Hum Nutr 2007, 62: 113-119.
  71. Miranda C.L., Stevens J.F., Helmrich A., Henderson M.C., Rodriguez R.J., Yang Y.H., Deinzer M.L., Barnes D.W., Buhler D.R.: Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus) in human cancer cell lines. Food and Chemical Toxicology 1999, 37(4): 271-285.
  72. Moradkhani, Hojat & Sargsyan, Elmira & Bibak, H & Naseri, B & Sadat Hosseini Grouh, Mohammad & Fayazi-Barjin, A & Meftahizade, Heidar: Melissa officinalis L., a valuable medicine plant. A review Journal of medicinal plant research 2010, 4: 2753-2759.
  73. Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A., Gugala M.: Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Herbalism 2016, 1(2).
  74. Mystkowska I., Zarzecka K., Gugała M., Baranowska A.: Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 64-66.
  75. Mystkowska I., Zarzecka K.: Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Postępy Fitoterapii 2013, 2.
  76. Nagai T., Myoda T., Nagashima T.: Antioxidative activities of water extract and ethanol axtract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L Food Chem 2005, 91: 389-394.
  77. Nagatomo A., Nishida N., Matsuura Y., ShibataN.: Rosehip Extract Inhibits Lipid Accumulation in White Adipose Tissue by Suppressing the Expression of Peroxisome Proliferator-activated Receptor Gamma. Prev Nutr Food Sci 2013, 18(2): 85-91.
  78. Newerli – Guz J.: WŁAŚCIWOSCI PRZECIWUTLENIAJĄCE PRZYPRAW NA PRZYKŁADZIE PIEPRZU CZARNEGO PIPER NIGRUM L. BROMAT CHEM TOKSYKOL – XLV, 2012, 3: 887-891.
  79. Newerli-Guz J., Pych M.: WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE IMBIRU (ZINGIBER OFFICINALE ROSCOE). ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI 2012, 73: 28-33.
  80. Nikiel A.: Przegląd surowców roślinnych o działaniu fotouczulającym i fototoksycznym. Kosmetologia Estetyczna 2017, 3(6): 231-238.
  81. Nowak G.: Surowce roślinne o działaniu przeciwlękowym i antydepresyjnym. Herba Polonica 2009, 55(1): 84-97.
  82. Orhan D.D., Hartevioğlu A., Küpeli E., Yesilada E.: In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. Journal of Ethnopharmacology 2007, 112(2): 394-400.
  83. Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  84. Ożarowski M., Mikołajczak P.L. , Kujawski R. , Bobkiewicz-Kozłowska T. , Mrozikiewicz P.M.: Wpływ związków biologicznie czynnych zawartych w roślinach leczniczych na receptory ośrodkowego układu nerwowego – podłoże potencjalnych mechanizmów interakcji z lekami syntetycznymi. Część I. Herba Polonica 2008, 54(3): 113-136.
  85. Ożarowski M., Mikołajczak P.Ł., Bobkiewicz-Kozłowska T., Kujawski R., Mrozikiewicz P.M.: Wpływ związków biologicznie czynnych zawartych w roślinach leczniczych na receptory ośrodkowego układu nerwowego – podłoże potencjalnych mechanizmów interakcji z lekami syntetycznymi. Część II. Herba Polonica 2008, 54(4): 108-139.
  86. Petereit F., Kolodziej H., Nahrstedt A.: Flavan-3-ols and proanthocyanidins from Cistus incanus. Phytochemistry 1991, 30(3): 981-985.
  87. Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T.: ANTOCYJANY – CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE
  88. Piszcz P.  Głód B. K.: Właściwości antyoksydacyjne ziół zbadane rożnymi metodami. Camera Separatoria 2016, 8(1): 23-31.
  89. Polumackanycz M. i in.: Ashwagandha (Withania somnifera L.) – the plant with proven health-promoting properties. 2020. Farmacja Polska 76(8):442-447.
  90. Przybyłowiczowie A. i Ł.: Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN 2013.
  91. Przygoński K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Dziarska B.: OCENA AKTYWNOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCEJ ZIELA SKRZYPU POLNEGO (Herba equiseti). BROMAT CHEM TOKSYKOL. XLV 2012 (3): 507-512.
  92. Ravikumar S., Nazar S., Nuralshiefa A., Abideen S.: Antibacterial activity of traditional therapeutic coastal medicinal plants against some pathogens. J Environ Biol 2005;26:383-6.
  93. Rege NN, Nazareth HM, Isaac AA, Karadikar SM, Dahanukar SA. Immunotherapeutic modulation of intraperitoneal adhesions by Asparagus racemosus. J Postgrad Med 1989; 35:199-203.
  94. Reyhan Bahtiyarca Bagdat: THE ESSENTIAL OIL OF LEMON BALM (Melissa officinalis L.), ITS COMPONENTS AND USING FIELDS. J of Fac of Agric, OMU, 2006, 21(1): 116-121.
  95. Sarwa A.: Wielki leksykon roślin leczniczych”. Warszawa 2001.
  96. Sawicka B., Skiba D., Krochmal-Marczak B., Bienia B.: Surowce i praktyki kosmetyczne – badania i dowody naukowe od starożytności do nowoczesności. W: ROŚLINY W NOWOCZESNEJ KOSMETOLOGII/PLANTS IN MODERN COSMETOLOGY, Edition: 1, Chapter: 10, Publisher: Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie. Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie, Editors: Anna Kiełtyka-Dadsiewicz, 141-150.
  97. Sairam K. Antidepressant activity of standardized extract of Bacopa monnieri in experimental models of depression in rats. Phytomed 2002; 9:207-11. 29. Wasnik U. Evaluation of anticonvulsant activity on leaves of alcoholic extract of Bacopa monnieri Linn. Int J Pharm Sci Rev Res 2012; 17:1-5.
  98. Shobana C. Alcoholic extract of Bacopa monnieri Linn. Protects Against 6-Hydroxydopamine-induced changes in behavioral and biochemical aspects: A pilot study. Cell Mol Neurobiol 2012; 32:1099-112.
  99. Senderski M.E.: Prawie wszystko o ziołach. Podkowa Leśna 2004.
  100. Singh Verma, Prawal Pratap: LEMON BALM (MELISSA OFFICINALIS L.) AN HERBAL MEDICINAL PLANT WITH BROAD THERAPEUTIC USES AND CULTIVATION PRACTICES: A REVIEW. International Journal of Recent Advances in Multidisciplinary Research 2015, 2: 928-933.
  101. Skiba D., Sawicka B.: MOŻLIWOŚĆ WYKORZYSTANIA BULW HELIANTHUS TUBEROSUS W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI. BIOPRODUKTY – POZYSKIWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI. Poznań 2016, 47-52.
  102. Slimestad R., Solheim H.: Anthocyanins from Black Currants (Ribes nigrum L.). J Agric Food Chem 2002, 50(11): 3228-3231.
  103. Srinivasan V., Hamza S., Dinesh R., Parthasarathy V.A.: Nutrient management in black pepper (Piper Nigrum L.). 2007.
  104. Stevens J.F., Ivanci M., Hsu V.L., Deinzer M.L.: Prenylflavonoids from Humulus lupulus. Phytochemistry 1997, 44(8): 1575-1585.
  105. Szczepański M.A., Grzanka A.: Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy. NOWOTWORY Journal of Oncology 2009, 59(5): 377-384.
  106. Szwedler I., Sobkowiak M., red. nauk. dr B. Sudnik-Wójcikowska: Spotkania z przyrodą. Rośliny. Oficyna Wydawnicza Mulitco, Warszawa 1998.
  107. Treben M.: Apteka Pana Boga, Warszawa 1992.
  108. Veberic R., Jakopic J., Stampar F., Schmitzer V.: European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols. Food Chemistry 2009, 114(2): 511-515.
  109. Vangalapati MA. Review on pharmacological studies of Bacopa monnieri. J Chem Biol Phys Sci 2011; 1:250-9.
  110. Warholm O., Skaar S., Hedman E., Mølmen H.M., Eik L: The Effects of a Standardized Herbal Remedy Made from a Subtype of Rosa canina in Patients with Osteoarthritis: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial; Current Therapeutic Research 2003, 64(1): 21-31.
  111. Waszkiewicz-Robak B., Biller E.: Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224.
  112. Wenzig E.M., Widowitz U., Kunert O., Chrubasik S., Bucar F., Knauder E., Bauer R.: Phytochemical composition and in vitro pharmacological activity of two rose hip (Rosa canina L.) preparations. Phytomedicine 2008, 15(10): 826-835.
  113. Węglarz Z., Geszprych A., Kosakowska O., Osińska E., Pelc M., Przybył J.L.: Intraspecifi a diversity of Polish wild growing medicinal plants being introduced into cultivation. Pam Puł 2009, 151(1): 381-392.
  114. Wolosiak R. , Piatek M. , Ciecierska M. , Derewiaka D. , Druzynska B. , Kowalska J. , Majewska E.: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów związków fenolowych kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2017, 590: 73-82.
  115. Wolski T., Najda A., Hołderna-Kędzia E.: Zawartość i skład olejków eterycznych oraz ekstraktów otrzymanych z owoców niektórych roślin z rodziny Umbelliferae (Apiaceae)wraz ze wstępną oceną przeciwbakteryjną ekstraktów. Postępy Fitoterapii 2004, 3: 119-125.
  116. Wysocki J., Nowicka K.: Przegląd preparatów pochodzenia roślinnego stosowanych w stanach dysfunkcji błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Polski Przegląd Otolaryngologiczny, wyd. III, 2013.
  117. Yildiz H., Ercisli S., Hegedus A., Akbulut M., Topdas E.F., Aliman J.: Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) fruits from Turkey ”; Journal of Applied Botany and Food Quality 2014, 87: 274-278.
  118. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A.: Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek Pol 2013, 23: 6-7.
  119. Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Zielińska M., Klimowicz A.: Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus). Pomeranian J Life Sci 2016, 62(4): 52-59.