Właściwości:
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w hakorośli glikozydy fenyloetanoidowe oraz flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – zawarte w hakorośli glikozydy irydoidowe i fenyloetanoidowe wykazują działanie przeciwzapalne.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – składniki aktywne zawarte w hakorośli wykazują zdolność do pobudzania wydzielania soków trawiennych i działania żółciopędnego, a tym samym do poprawy funkcji trawiennych.
- UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU STAWÓW – składniki aktywne zawarte w hakorośli przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu stawów.
- DZIAŁANIE PRZECIWDROBNOUSTROJOWE – glikozydy irydoidowe zawarte w hakorośli wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
- ŁAGODZENIE DOLEGLIWOŚCI BÓLOWYCH – glikozydy irydoidowe zawarte w hakorośli hamują aktywność cyklooksygenazy COX-2, dzięki czemu wykazują działanie przeciwbólowe.
Składniki bioaktywne:
glikozydy irydoidowe (harpagozyd), glikozydy fenyloetanoidowe: werbaskozyd i izowerbaskozyd; glikozydy fenolowe: akteozyd oraz izoakteozyd; flawonoidy (kemferol, luteolina, kwercetyna), fenolokwasy (kwasu cynamonowego, kawowego, chlorogenowego), triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy, acetoksyoleanolowy), fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol), węglowodany, minerały, woski oraz chinony (harpagochinon).