Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w poziomkach wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – dzięki zawartości w poziomce oligomerów wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w poziomkach karotenoidy i oligomery wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – poziomka dzięki zawartości flawonoidów wykazuje właściwości moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
- DZIAŁANIE PRZECIWBIEGUNKOWE – poziomka zawiera w swoim składzie garbniki (katechiny, ellagotaniny), które mają działanie przeciwbiegunkowe.
- OCHRONA DZIĄSEŁ I PRZYZĘBIA – poziomka zawiera kwas salicylowy, który powoduje rozpuszczanie kamienia nazębnego, a także przeciwdziała chorobom dziąseł i przyzębia.
- USPRAWNIANIE PRACY UKŁADU KRWIONOŚNEGO – w poziomce zawarta jest bardzo duża ilość potasu, który usprawnia pracę układu krwionośnego.
Składniki bioaktywne:
witamina C, sole mineralne (potas), karotenoidy, garbniki (katechiny, ellagotaniny), kwas salicylowy, oligomery, flawonoidy (kwercetyna, rutyna), glikozydy.