DZIKA RÓŻA (Rosa canina)

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w dzikiej róży wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w dzikiej róży występuje wysoki poziom witaminy C, związków fenolowych i karotenoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. UZUPEŁNIANIE DIETY W WITAMINĘ C – dzięki wysokiej zawartości witaminy C przyczynia się do uzupełniania diety w witaminę C u osób zdrowych, osób z niedoborami tej witaminy oraz osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C.
  4. OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w dzikiej róży wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Składniki bioaktywne:

witamina C, A, B1, B2, E i K, związki fenolowe, karotenoidy, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, makro i mikroelementy (fosfor, potas, wapń i magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan).