Topinambur

Topinambur

EKO Koncentrat napoju probiotycznego Joy Day Topinambur

Kod produktu: 5901549746679 / Kategoria:

Profilaktyka probiotyczna

żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych w formie płynnej

biofunkcjonalne postbiotyki

ekstrakt z fermentowanych, ekologicznych składników roślinnych z przewagą topinamburu

bioaktywne składniki pochodzące z surowców roślinnych

Bulwy topinamburu zawierają inulinę i fruktooligosacharydy, którym przypisuje się właściwości prebiotyczne. Spożywanie bulw topinamburu wspomaga pracę przewodu pokarmowego, chroni wątrobę i nerki, podnosi zdolność koncentracji.

Dzienna porcja dostarcza:

600 mln żywych i aktywnych bakterii probiotycznych.
Butelka 500 ml zawiera ok. 50 porcji.

Producent: LIVING FOOD Sp. z o.o., ul. Graniczna 15, 66-320 Trzciel, POLSKA
Objętość netto: 500 ml

Jak działa na... ?

Utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit

Żywe szczepy bakterii probiotycznych wspomagają zachowanie równowagi mikrobiologicznej jelit i zapobiegają powstawaniu zaburzeń mikrobioty jelitowej w wyniku m.in. stosowania antybiotyków, nieprawidłowego sposobu żywienia oraz narażenia na czynniki stresowe.

:Utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit
,

Element bariery jelitowej

Bakterie probiotyczne stanowią jeden z ważnych elementów bariery jelitowej, chroniącej nas przed przenikaniem do krwioobiegu szkodliwych dla zdrowia toksyn pochodzących z żywności oraz metabolitów mikroorganizmów patogennych, aktywujących układ odpornościowy

:Element bariery jelitowej
,

Zmniejszenie stresu oksydacyjnego organizmu

Drobnoustroje probiotyczne oraz wytwarzane przez nie postbiotyki wykazują w organizmie działanie przeciwutleniające. Stanowią tym samym ochronę komórek i tkanek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, które wiązane jest z występowaniem licznych chorób cywilizacyjnych.

:Zmniejszenie stresu oksydacyjnego organizmu
,

Zapobieganie występowaniu zaburzeń jelitowych

Profilaktyka i suplementacja probiotyczna może zapobiegać występowaniu licznych zaburzeń jelitowych m.in. poprzez regulację perystaltyki jelit. Probiotyki stosowane są w zapobieganiu biegunkom czynnościowym, zaparciom oraz wzdęciom, a także niestrawności.

:Zapobieganie występowaniu zaburzeń jelitowych
,

Wsparcie układu odpornościowego

Mikrobiom jelitowy pełni istotną rolę w kształtowaniu odpowiedzi układu odpornościowego. Moduluje rozwój układu immunologicznego, różnicowanie jego komórek i wykazuje zdolność korygowania nieprawidłowości pracy układu odpornościowego, polegającą na wzmacnianiu siły działania lub łagodzeniu jego nadmiernej reakcji.

:Wsparcie układu odpornościowego

W płynie lepiej!

Składniki

Składniki ekologiczne:

Zestaw żywych, aktywnych szczepów bakterii probiotycznych w formie płynnej (min. 2×10^7 jtk/ml), ekstrakt z fermentowanych warzyw (20%) [w tym: bulwy topinamburu (60%), korzenie marchwi (16,6%), korzenie pasternaka (16,6%), korzenie i nać pietruszki (6,8%)].
Koncentrat jest wytwarzany w kaskadowym procesie fermentacji surowców roślinnych z żywymi i aktywnymi szczepami bakterii probiotycznych, w tym: Lactobacillus rhamnosus GG, L. rhamnosus LR 04, L. rhamnosus LR 05, L. acidophilus LA 1, L. delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2, L. casei 101/37, L. plantarum LP 02, L. plantarum LP 01, L. fermentum LF2, Bifidobacterium breve BL 10, B. breve Bbr 8, B. longum BL 03, B. animalis ssp. lactis Bi 1, Streptococcus thermophilus Z 57, S. thermophilus 9 Y.

Zalety stosowania

600 milionów bakterii probiotycznych w dziennej porcji.
Pozytywny wpływ na zachowanie równowagi mikrobiologicznej jelit.
Uzupełnienie diety w składniki bioaktywne obecne w ekstrakcie z bulw topinamburu.
Wygodne dawkowanie, dzienna porcja skoncentrowana w małej ilości płynu.

Bezalkoholowy, probiotyczny koncentrat napoju z fermentacji warzywnej. Charakteryzuje się świeżym, warzywnym aromatem i naturalnym, orzeźwiającym smakiem.

Produkt: BEZGLUTENOWY, BEZ DODATKU CUKRÓW I SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH, ZAWIERA NATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY, NIEKLAROWANY, NIEPASTERYZOWANY.

Żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych stanowią uzupełnienie mikrobioty jelitowej człowieka i pozytywnie wpływają na jej równowagę mikrobiologiczną.

Dla kogo?

Produkt przeznaczony jest dla dorosłych, osób starszych, dzieci powyżej 3. roku życia, wegan,
wegetarian, diabetyków, osób nie tolerujących glutenu i laktozy.

Kiedy stosować?

Przeznaczony do spożycia jako element codziennej, zrównoważonej diety 3 razy dziennie podczas posiłków.

Dorośli: 10-15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie, rozcieńczone w ok. 100 ml wody lub innego napoju. Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie, rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub innego napoju. Przed otwarciem butelki, zawartość zdecydowanie wymieszać.

Przechowywanie: Szczelnie dokręconą butelkę przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym. Po otwarciu najlepiej spożyć w ciągu 30 dni.

Uwagi: Barwa i smak koncentratu mogą różnić się w zależności od użytych odmian składników roślinnych. Kwasowość, osad na dnie butelki oraz gazy i biały nalot na powierzchni są naturalnym efektem procesu fermentacji. Funkcję naturalnego konserwantu pełnią zawarte w koncentracie biofunkcjonalne postbiotyki, w tym kwasy organiczne i antyoksydanty.

Wartości odżywcze

w 100 mlw 10 ml
energia72 kJ/17 kcal7 kJ/2 kcal
tłuszcz0 g0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g
węglowodany3,8 g<0,5 g
w tym cukry<0,5 g0 g
błonnik<0,5 g0 g
białko<0,5 g0 g
sól<0,01 g0 g