SKRZYP i RDEST w pielęgnacji SKÓRY, WŁOSÓW i PAZNOKCI

Skrzyp polny i rdest ptasi to najpopularniejsze zioła zawierające naturalne składniki stosowane w celu utrzymania i poprawy zdrowia oraz piękna skóry. Bogactwo naturalnych składników tych roślin cenione było od lat.

Poszukując tego co naturalne i ekologiczne, coraz częściej sięgamy po zioła. Rośliny zielarskie to rośliny użytkowe posiadające znaczenie lecznicze, które są stosowane zarówno w farmacji, jak i medycynie ludowej oraz wykorzystywane jako przyprawy do surówek, sałatek, potraw, przetworów i nalewek. Zioła są źródłem wielu substancji bioaktywnych, które wykazują wielokierunkowe działanie na organizm człowieka.

Łącznie możemy wyróżnić kilka tysięcy różnych gatunków ziół. Do tego zacnego grona należą skrzyp polny (Equisetum arvense) i rdest ptasi (Polygonum aviculare). Rośliny te są bardzo cenne i bogate w składniki bioaktywne, które przede wszystkim wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Skrzyp polny (Equisetum arvense) jest byliną występującą pospolicie w całej Europie, osiąga do 40-50 cm wysokości. Jego puste wewnątrz łodygi są twarde i szorstkie oraz skrzypią, gdy się je zdepcze lub zgniecie w dłoni. Ziele skrzypu polnego zawiera bardzo dużo związków bioaktywnych, m. in. kwas krzemowy, flawonoidy (ekwizetryna, izokwercytryna, galuteolina, apigenina), saponiny, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne (akonitowy), kwasy fenolowe, sole mineralne (magnez, potas i glin), witaminę C, jednak najbardziej ceniony jest ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnej krzemionki.Związki krzemu są bardzo cennym składnikiem wielu tkanek naszego organizmu. Zapewnienie prawidłowej ich ilości w organizmie jest niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Rdest ptasi (Polygonum aviculare) nazywany jest także drutowcem, wróblim języczkiem lub świńską trawą. Zioło to jest pospolite w całej Europie, osiąga długość do 50 cm, ma drobne, podłużne liście, a jego kwiaty są biało-różowe lub czerwono-zielone. Ziele rdestu ptasiego jest bogate w związki bioaktywne, m. in. flawonoidy (kwercetyna, hyperozyd, awikularyna), kumaryny, krzemionkę, garbniki, śluzy, taniny, kwasy polifenolowe, cukry (sacharoza, fruktoza), sole mineralne oraz witaminy C i K.

Ziele skrzypu polnego oraz ziele rdestu ptasiego dzięki wysokiej zawartości związków krzemu oraz bogactwu składników bioaktywnych stanowi kompleksowe wsparcie organizmu i wpływa na:

  • Utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci – dzięki dużej zawartości krzemionki i potasu przyczynia się do wzmacniania włosów i paznokci oraz poprawia wygląd skóry. Działa ujędrniająco na skórę, uszczelnia kruche naczynka krwionośne, poprawia elastyczność i niweluje wiotkość naskórka przez co skutecznie zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i tworzeniu zmarszczek, a u nastolatków zapobiega trądzikowi.
  • Pokrzepienie ciała – krzemionka organiczna wspomaga budowanie ścian narządów wewnętrznych, np. żołądka, jelit, płuc i nerek, co pozytywnie wpływa na ich funkcjonowanie, a także przekłada się na pracę całego organizmu.
  • Utrzymanie prawidłowego stanu kości – przyswajalne formy krzemu biorą udział w metabolizmie kolagenu wspierając mineralizację kości. Krzem koncentruje się także w miejscach aktywnego wapnienia w tkance kostnej umożliwiając powstawanie głównego składnika kości, co jest istotne w profilaktyce osteoporozy.
  • Zwiększenie wydalania wody przez nerki – flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), zwiększając ilość wydalanego moczu i przyspieszają wypłukiwanie się złogów z dróg moczowych.
  • Stymulacja przemiany materii – rozpuszczalna w wodzie krzemionka stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
  • Ochrona przed działaniem wolnych rodników – flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna pełnią funkcje antyoksydantów. Wykazano, że opóźniają one przekształcenie askorbinianu do dehydroaskorbinianu i chronią przed działaniem wolnych rodników.

Dostarczenie do organizmu wraz z pożywieniem odpowiednich proporcji naturalnych związków pochodzenia roślinnego nie zawsze jest możliwe. W przypadku dużych niedoborów, braku zbilansowanej diety, nadmiernego stresu i przemęczenia przyswajalność składników może być zaburzona. Suplementacja roślinnych preparatów – SKRZYPU POLNEGO i RDESTU PTASIEGO wraz z ŻYWYMI i AKTYWNYMI BAKTERIAMI PROBIOTYCZNYMI jest wielokierunkowym wsparciem organizmu. Połączenie korzystnego oddziaływania bakterii probiotycznych wraz z wytwarzanymi przez nie biofunkcjonalnymi postbiotykami, a także obecność związków bioaktywnych pochodzących ze skrzypu polnego i rdestu ptasiego przyczynia się do tego, że następuje wzajemne wspieranie się w korzystnym działaniu.

Bibliografia:

  1. Činčura F., Feráková V., Májovský J., Šomšak L., Borsk J. (1990): Pospolite rośliny środkowej Europy. PWRiL Warszawa, 1990.
  2. http://www.oswiadczenia.eu/O/claim/list.html
  3. Kiewlicz J., Malinowska P., Szymusiak H. (2013) Aktywność przeciwrodnikowa wybranych wyciągów ziołowych. Probl. Hig. Epidemiol. 94(2): 317-320.
  4. Majewska K., Olender D., Pawełczyk A., Zaprutko T., Żwawiak J., Zaprutko L. (2010): Aktywne kosmetyki wśród produktów spożywczych. Homines Hominibus 6: 65-96, ISSN 1890-3883.
  5. Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowicka M., Kędziora J. (2008): Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merkuriusz Lek. XXIV (144): 556-560.
  6. Milovanovic V., Radulovic N., Todorovic Z. (2007): Antioxidant, antimicrobial and genotoxicity screening of hydro-alcoholic extracts of five Serbian Equisetum Species. Plant Foods Hum. Nutr. 62: 113-119.
  7. Nagai T., Myoda T., Nagashima T. (2005): Antioxidative activities of water extract and ethanol axtract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food Chem. 91: 389-394.
  8. Nikiel A. (2017): Przegląd surowców roślinnych o działaniu fotouczulającym i fototoksycznym. Kosmetologia Estetyczna 3 (6): 231-238.
  9. Przygoński K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Dziarska B. (2012): OCENA AKTYWNOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCEJ ZIELA SKRZYPU POLNEGO (Herba equiseti). BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLV (3): 507-512.
  10. Sawicka B., Skiba D., Krochmal-Marczak B., Bienia B.: Surowce i praktyki kosmetyczne – badania i dowody naukowe od starożytności do nowoczesności. W: ROŚLINY W NOWOCZESNEJ KOSMETOLOGII/PLANTS IN MODERN COSMETOLOGY, Edition: 1, Chapter: 10, Publisher: Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie. Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie, Editors: Anna Kiełtyka-Dadsiewicz, 141-150.
  11. Węglarz Z., Geszprych A., Kosakowska O., Osińska E., Pelc M., Przybył J.L. (2009): Intraspecifi a diversity of Polish wild growing medicinal plants being introduced into cultivation. Pam. Puł., 151(1): 381-392.